Historie

Et jentekor med en stolt fortid!

NRKs Jentekor

Det Norske Jentekor er en selvstendig videreføring av NRKs jentekor, etter at koret forlot institusjonen i 1994. Siden starten i 1947 har koret fostret en rekke berømte artister som: Elizabeth Nordberg Schultz, Lilleba Lund Kvandal, Randi Eckhoff, Elin Rosseland, Hege Schøyen, Tone Ringen, Iselin Alme og Anita Skorgan.

 

Tidligere dirigenter

NRKs Jentekor ble staret av Marie Foss. Hun ble født 14. februar 1907 i Velje, Danmark, og døde 26. februar 1993 i Oslo. Marie Foss var musikkpedagog og kordirigent, og var best kjent som leder av NRKs jentekor fra 1947 til 1985.

Hun hadde musikkfaglig utdannelse fra København og hadde arbeidet som sang- og klaverpedagog før hun kom til Norge i 1938 som følge av sitt ekteskap. Hun startet jentekoret i 1947, først til bruk i Barnetimen, men koret fikk etter hvert stor betydning for flere deler av NRKs programtilbud. I 1972 startet hun Studiokoret som en videreføring for eldre sanger-jenter. Som eneste kor i verden erobret Studiekoret «The Silver Bowl» tre ganger i BBCs internasjonale korkonkurranse Let the Peoples sing; i 1972, 1975 og 1981.

Hun mottok Kongens fortjenstemedalje i gull, Norges Landssangerforbunds hederstegn i gull, og Spellemannsjuryens hederspris 1990, det siste sammen med Sølvguttenes leder Torstein Grythe. (Informasjonen er hentet fra Wikipedia)

Ingunn Bjorland overtok koret etter henne. Ingunn var høgskolelektor i gehør på Musikkhøgskolen ved siden av jobben som dirigent for Det Norske Jentekor.

Etter Ingunn Bjorland var flere dirigenter på prøve for jobben, og Edle Stray-Pedersen tok over og ledet koret i flere år frem til 1995.

I 1995 hadde koret skiftet navn til Det Norske Jentekor, og Barbro Karita Grenersen tok over som dirigent. Hun var selv medlem av NRKs jentekors aspirantgruppe, jentekor og studiokor fra 1966-78. Barbro har fem års vokalpedagogisk utdanning fra Østlandets Musikkonservatorium, og avla deretter toårig solistdiplom i sang ved Norges Musikkhøgskole i 1989. Hun ledet Det Norske Jentekor i 10 år, frem til januar 2005.