Jubileumskonsert – Det Norske Jentekor 70 år – 15.mars i Kulturkirken Jakob

Det Norske Jentekor fyller i 2017 70 år, og dette feires med en konsertserie som strekker seg over hele året. Fokus under hele konsertserien er å presentere musikk som er skrevet for Det Norske Jentekor. Koret jobber mye med samtidsmusikk, og denne musikken vil vi vise fram!
Årets første jubileumskonsert presenterer to verk, Asylos, skrevet for Det Norske Jentekor i 2013 til Olavsfestdagene i Trondheim og Hildegardsongs av Ola Gjeilo, skrevet for koret til vårt 65-årsjubileum i 2012, samt mindre stykker som våre yngste sangere synger.
Kveldens hovedverk er Asylos av Maja Ratkje og Aasne Linnestå.
’Asylos’ kommer fra gresk og betyr ukrenkelig. Komponist Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og forfatter Aasne Linnestå ønsker med verket ASYLOS å sette menneskeverdet i sentrum. Gjennom ASYLOS ønsker opphavskvinnene å kunstnerisk drøfte hva tilhørlighet og utenforskap betyr for oss i dag, spesielt med tanke på situasjonen for vår tids pilgrimmer: asylantene.
Verket er bygget opp som en konsertforestilling. Lytteren trer inn i et lekent, men også alvorsfylt rom. Sangerne folder ut et mangefasetterte og vitalt lydteppe. I spennet mellom nykomponerte og gregoriansk sang (I verket inngår partier fra officiet In Nativitate Beatae Mariae Virginis) oppstår alt fra utforskninger av tradisjonelle norske barneleker, til rytmisk lek og nyskrevet poesi, inspirert av blant annet bønn og salmesang. Et sitat av av den franske filosofen Simone Weil innleder hver hoveddel. Bredden i uttrykket speiler Weils univers og hennes tro på det gode i mennesket, men også Ratkje/Linnestås visjon om å gi en ny kunstopplevelse gjennom det tilsynelatende kaotiske, å skape vakre øyeblikk i møtet mellom ulike uttrykk og skape nye, sammensatte bilder gjennom musikkens fortolkning av tekst.
Å bli sett og respektert, uavhengig av kjønn, rase og religion, er noe mennesket til alle tider har måttet kjempe for, en kamp som på ulikt vis berører de eksistensielle dypene i oss alle.
Verket ble bestilt i anledning 100-årsjubileet i 2013 for kvinners stemmerett av Olavsfestdagene i Trondheim. Nå skal det framføres i Oslo for føreste gang som en del av jubileumskonserten til Det Norske Jentekor i Kulturkirken Jakob 15.03.17.

Billetter bestilles her: http://www.ticketmaster.no/event/jubileumskonsert-en-det-norske-jentekor-70-ar-billetter/527995

Facebook-event er her: https://www.facebook.com/events/239367939856859/

Lydopptak (med stillbilder) fra konserten Nidarosdomen i 2013:

Solist: Marianne B. Kielland.
Kor: Det Norske Jentekor og Schola Sanctae Sunnivae.

No comments yet.

Leave a Reply